Paātrinām pavasari Sicīlijā skolēnu pavasara brīvlaikā. Ar kuģīti brauksim kruīzā uz Egadi salām, kāpsim Etnas vulkānā. Iepazīsim Palermo, Katāniju, Trapani un mazākas Sicīlijas kalnu un piekrastes pilsētiņas, kā arī sicīliešu zvejnieku, amatnieku, zemnieku un folkloras tradīcijas. Apmeklēsim starptautisko deju festivālu mandeļu ziedēšanas laikā. Skatīsim Sicīlijas klinšainos dabas parkus un Atēnām līdzīgo sengrieķu arheoloģisko kompleksu – Tempļu ieleju. Izsmaržosim mandeļu un citrusu dārzus, baudīsim pavasarīgas pastaigas gar jūru. Baudīsim jūras veltes, tipiskos baklažānu ēdienus un tradicionālos sicīliešu saldumus.
1. diena – 8. marts, sestdiena
Tikšanās Rīgas lidostā (iepretim airBaltic reģistrācijas galdiņiem) pl. 11.30.
Lidojums ar airBaltic (Rīga–Katānija) pl. 14.20, ielidošana Katānijā pl. 16.50.
- Dodamies ar autobusu uz Sicīlijas “nabu” jeb terasi – Enna pilsētiņu, kas atrodas visaugstāk no visiem provinces centriem Itālijā.
- Svinam 8. martu itāļu stilā ar dzeltenajiem mimozas
- Sākam ceļojumu ar kopīgām vakariņām siculo jeb sicīliešu gaumē un vakarēšanu ar kolorīto siņjoru Ivanu un vietējo folkloras kopu.
- Tratorijā “Il Mito” pie Gianfranco nogaršojam saulē kaltētos tomātus, rikotas sieru, fenheli, cūkgaļas ribiņas ar artišokiem un, protams, vīnā fritētās un ar rikotu pildītās kraukšķīgās mīklas trubiņas cannoli.
Naktsmiers viesnīcā Ennā.
2. diena – 9. marts, svētdiena
Brokastis viesnīcā.
- Apskatām elpu aizraujošu 360° panorāmu no Castello di Lombardia pils torņa kopā ar arheologu Antonio un klausāmies leģendas un mītus, ar ko lepojas Sicīlija.
- Turpinām ceļu uz Agrigento pilsētu, kas šogad ir Itālijas kultūras galvaspilsēta. Tur jau 70. gadu mandeļu ziedēšanas laikā notiek starptautiskais folkloras deju festivāls, kurā kopā ar brašajiem sicīliešiem karogu mētātājiem sbandieratori piedalās daudzas deju grupas ne tikai no Eiropas, bet visas pasaules.
- Skatām krāšņo festivāla dalībnieku gājienu Agrigento ielās.
- Dodamies ekskursijā uz grieķu Tempļu ieleju, ko šajā gadalaikā ieskauj ziedošo mandeļu koku dārzi. Tempļu ieleja ir UNESCO mantojuma sarakstā ierakstīts lielākais sengrieķu arheoloģiskais parks ārpus Grieķijas. Iespēja izmantot audiogidu ar 3D virtuālo ieskatu pagātnē un redzēt tempļus, kādi tie izskatījās, kad te valdīja senie grieķi.
- Apbrīnojam balto klinti Turku kāpnes (Scala dei Turchi) pie jūras, kur sagaidām saulrietu.
- Dodamies uz Sciacca zvejnieku pilsētiņu.
- Vakariņojam ostas alā vēsturiskā graudu un zivju novietnē, kas tagad pārvērtusies par romantisku tikšanās vietu.
- Degustējam jūras velšu piedāvājumu ar zobenzivs un baklažānu sautējumu caponata, astoņkāja salātiem, citronā marinētām sardīnēm un svaigām garnelēm.
Naktsmiers viesnīcā Sciacca.
3. diena – 10. marts, pirmdiena
Brokastis viesnīcā.
- Sagaidām krastā zvejniekus un turpat ostā apskatām šīrīta lomu, kā arī vērojam pircēju un pārdevēju skaļo kaulēšanās procesu.
- Savu dzimto Sciacca pilsētiņu ar tās zvejnieku kvartālu, keramikas darbnīcām un konditorejām, koraļļu muzeju, zigzagveida krāsaino flīžu kāpnēm un apburto pili starp olīvkokiem un milzu agavēm mums izrāda gide Vitalba. Šajās nedēļās Sicīlijā svin Sv. Jāzepa svētkus, un visas Sv. Jāzepa baznīcas grezno ar dekoriem, kas izceptiem no maizes mīklas.
- Ar autobusu dodamies uz ziedošu mandeļu koku dārzu mandorleto pie mandeļu audzētājiem trešajā paaudzē, kuri mūs sagaida ar mandeļu piena dzērienu un mandeļu smalkmaizītēm. Izstaigājam smaržīgi ziedošos mandeļkoku dārzus, iepazīstam mandeļu mizošanas un tālākās apstrādes procesus mandeļu miltu, pastas un citu produktu izgatavošanai.
- Pusdienojam kopā ar saimnieku ģimeni pie garā saimes galda, nogaršojot ģimenes saimnieču gardos sacepumus un picas ar olīvām un kaperiem, uzkodas ar mandeļu, pistāciju un lazdu riekstu garšu, sicīliešu tipiskos salātus ar fenheli un apelsīniem.
- Marcipāna jeb mandeļu pastas un mandeļu miltu un pistāciju cepumu meistarklase. Uzzinām, kā top Sicīlijas krāsainie marcipāna auglīši frutta martorana.
- Dodamies uz Trapani ostas pilsētiņu, iekārtojamies viesnīcā, kur saimnieki mūs sagaida ar aperitīvu.
- Izstaigājam Trapani vakara gaismās.
Naktsmiers viesnīcā Trapani.
4. diena – 11. marts, otrdiena
- diena – 11. marts, otrdiena
Brokastis viesnīcā.
- Ar kuģīti apceļojam Egadi salas Favignana un Levanzo, kur pavadām visu dienu, aplūkojot klinšu alas un vēsturisko tunča apstrādes fabriku, izkāpjot krastā pastaigās pa zvejnieku ciemiem un klinšainajām takām gar jūru.
- Pusdienās baudām jūras veltes uz kuģīša vai ostas tratorijā.
- Vakarā viesojamies kulinārijas skolā pie sicīliešu ēdienu tradīciju kopēja Paolo un šefpavāra Francesco un kopā gatavojam pastas mīklu un slaveno pesto trapanese ar jūras sāli, ko jau gadsimtiem iegūst Trapani piekrastē. Klausāmies stāstus par nozīmīgo ģimenisko kopā būšanu virtuvē un pie saimes galda.
Naktsmiers viesnīcā Trapani.
5. diena – 12. marts, trešdiena
Brokastis viesnīcā.
- Ar trošu vagoniņu un elpu aizraujošiem skatiem uzbraucam Eričes pilsētiņā (Erice), kuras senie aizsargcietokšņi izvietojušies uz augstas klints. Izstaigājam viduslaiku šaurās ieliņas un nobaudām tipiskos saldumus sinjoras Maria Grammatico vēsturiskajā konditorejā.
- Ar autobusu dodamies skatīt skaisto klinšaino Trapani provinces piekrasti ar San Vito Lo Capo zemes ragu, Scopello ciemu ar seno tunča zvejas rūpnīcu tonnara, Zingaro pastaigu takām, romantisko piekrastes pilsētiņu Castellamare del Golfo.
- Turpinām ceļu uz Sicīlijas galvaspilsētu, iekārtojamies viesnīcā un ar gides Rafaellas stāstiem vakara gaismās skatām Palermo — arābu un normāņu arhitektūru, katedrāli, Sicīlijas parlamentu, Teatro Massimo, Pretoria strūklaku, simbolisko Quattro Canti
- Nogaršojam ceptās pildītās rīsu bumbiņas arančīnas, fritētās turku zirņu maizītes panelle, sardīnes ar rīvmaizi un apelsīniem.
Naktsmiers viesnīcā Palermo.
6. diena – 13. marts, ceturtdiena
Brokastis viesnīcā.
- Rīta pastaiga kolorītajā Palermo tirgū un katedrāles apskate no iekšpuses.
- Mūsu ceļš turpinās uz UNESCO mantojuma sarakstā ierakstīto Madonie dabas parku kopā ar parka gidu. Madonie kalnus mēdz dēvēt par Sicīlijas Alpiem. Izbraucam ar laivām gar klinšainiem upes krastiem pa Gole di Tiberio, skatot alas un ūdenskritumus. Dodamies pastaigā pa Drago alu takām, jūtoties kā pasakās par pūķiem.
- Vakarā iekārtojamies viesnīcā romantiskajā piekrastes pilsētiņā Cefalu.
- Atrodam Cefalu šaurāko ieliņu, izstaigājam piejūras promenādi un vakariņojam tratorijā pie jūras.
Naktsmiers viesnīcā Cefalu.
7. diena – 14. marts, piektdiena
Brokastis viesnīcā.
- Apskatām viduslaiku veļas mazgātuvi, apmeklējam katedrāli.
- Atpūta pie jūras vai iespēja uzkāpt Cefalu klintī ar skatu uz Eolu salām.
- Pa ceļam skatot ziedošus citrusu dārzus, dodamies uz Eiropā augstāko darbojošos vulkānu Etna, ko sicīlieši sauc par mammu Etnu.
- Pastaigas gar zemākajiem vulkāna krāteriem. Etnas virsotne vēl tīta sniegā.
- Iespēja izbraukt ar vilcieniņu ap krāteriem vai pacelties ar trošu vagoniņu līdz augstākajiem krāteriem.
- Vakarā ierodamies Katānijā un iekārtojamies viesnīcā uz vienu nakti centrālajā kvartālā Villa Bellini.
- Vakara pastaiga pa Katāniju.
Naktsmiers viesnīcā Katānijā.
8. diena – 15. marts, sestdiena
Brokastis viesnīcā.
- Katānijas zivju tirgus, augļu tirgus un iepirkšanās iela Via Etnea ar skatu uz vēl sniegoto Etnas vulkānu.
- Pastaiga pa Katāniju, apskatot tās simbolu lavas ziloni un strūklaku Doma laukumā, Sv. Agatas katedrāli, Collegiata baroka stila baznīcu, Bellini teātri, Ursino pili, San Nicolo benediktīniešu klosteri.
- Nogaršojam Katānijas tirgus rajonā tipisko ielas ēdienu zobenzivs un baklažānu kārtojumu, sardīņu bumbiņas, ar tunci un rikotu pildītas picas un Sv. Agatas kūciņas cassata ar ķirsīti vai tradicionālās sicīliešu brokastis granita e briosche.
Ar transfēra autobusu pl. 15.00 dodamies uz Katānijas lidostu. Pl. 17.35 ar AirBaltic reisu lidojam uz Rīgu, kur ierodamies pl. 21.55.
Saules sasildīti un ar pavasara sajūtu atgriežamies mājās.
- ceļojuma/veselības apdrošināšana – tiks precizēta īsi pirms brauciena. Ieteikums nokārtot bezmaksas Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK, derīga 3 gadus) – https://www.vmnvd.gov.lv/lv/evak;
- piemaksa par nakšņošanu vienvietīgā numurā 348 EUR;
- tūrisma nodoklis Ennā 1,50 EUR, Sciacca 1,50 EUR, Trapani 2,50 EUR, Palermo 3 EUR, Cefalu 1,50 EUR, Katānijā 2,50 EUR par nakti;
- maltītes vietējās kafejnīcās pusdienas un/vai vakariņas ap 10–35 EUR;
- pēc brīvas izvēles ekskursijas un meistarklases ar degustāciju:
- vakarēšana ar folkloras kopu 5 EUR;
- Lombardia pils 5 EUR;
- Tempļu ieleja 13 EUR;
- ekskursija pa Sciacca zvejnieku ciemu ar vietējo gidi Vitalbu 5 EUR;
- izbraukums uz mandeļu dārzu ar meistarklasi un degustāciju 47 EUR;
- kruīzs uz Egadi salām 50 EUR;
- kulinārijas meistarklase ar vakariņām 50 EUR;
- trošu vagoniņš uz Erice klinti 11 EUR;
- ekskursija pa Palermo ar vietēji gidi Rafaellu 5 EUR;
- Madonie dabas parka gids un laivu brauciens 15 EUR;
- Cefalu klints taka 5 EUR;
- Etnas vilcieniņš 10 EUR;
- Etnas pacēlājs 50 EUR;
- ekskursija pa Katāniju ar vietējo gidu Arturo 5 EUR;
- transfērs no VIDZEMES pilsētām – Cēsīm, Valmieras, Smiltenes, Siguldas uz lidostu un atpakaļ no tās – 20 EUR vienai personai vienā virzienā vai 35 EUR abos virzienos, ja transfēram piesakās vismaz 7 personas;
privātie izdevumi un servisa nauda personālam un vietējiem gidiem
Patīk ceļojums, bet neesi pārliecināts vai doties?
Izsaki savu vēlmi doties ceļojumā neveicot tūlītēju braucēju rezervāciju un atrodies šī brauciena
aktualitātēs.
Mēs Tev ziņosim par jebkādām izmaiņām programmā, pēdējā brīža iespējām un atlaidēm, kas saistītas ar šo
ceļojumu.
Ievadi savu informāciju un spied “Sekot”!